Piatra Craiului - Vârful Ascuțit traseu prin Brâul Ciorânga
Manu venise cu ideea să facem un traseu în Piatra Craiului, însă nu voiam pe Vf. La Om pentru că nu eram în formulă completă și nu era corect față de fetele care nu au putut merge. Așa că Manu venise cu o idee de traseu: Padina lui Călineț. După ce am citit despre traseu, i-am spus că e prea dificil mai ales că traseul era unul nemarcat. Cum totuși noi voiam în Piatra Craiului, m-am documentat și le-am spus de un traseu spre Vf. Ascuțit care pornește de la Plaiul Foii spre Refugiul Diana iar de acolo pe Bârna Caprelor ca mai apoi să ajungem pe Vf. Ascuțit.
Zis și...făcut. În dimineața zilei de sâmbătă, 4 Septembrie 2021 am pornit toți trei cu mașina din București către Zărnești spre Cabana Plaiul Foii.
Traseul urma să înceapă de undeva până în cabană, din șosea. După ce ne-am învârtit în sus și în jos căutând traseul, am pornit în cele din urmă pe cel mai dificil traseu parcurs de noi de când urcăm pe munte. La propriu!
Nu am dat de traseul care ducea spre Refugiul Diana - indicator care era un pic mai jos față de cel peste care am dat - așa că am apucat pe traseul marcat cu triunghi roșu care duce la Vf. Ascuțit prin Brâul Ciorânga. Pe indicator scria: 5:30 - 6:30 ore. Traseu dificil! Frecvente căderi de pietre! Iarna pericol de avalanșă. Ne-am spus: cât de dificil să fie! Și am pornit la drum.
Traseul începe traversând o poiană ca mai apoi să se continue prin pădure. Ajunși în pădure, începem urcarea, una destul de dificilă datorită traseului care a fost îngropat, în urma unui cataclism diluvian, într-un strat gros de grohotiș. După o oră și un pic, ajungem la un nou indicator care ne îndemna către stânga tot prin pădure.
Am continuat traseul indicat spre Vârful Ascuțit cu speranța în gând la popasul ce urma să-l facem la Refugiul Speranțelor. Însă până acolo am avut parte de un urcuș dificil, străbătut de multe porțiuni cu lanțuri și cabluri.
Traseul, pentru cineva care nu este învățat cu muntele, este unul solicitant căruia trebuie să-i acorzi toată atenția datorită urcușului mai mult în pantă pe pietre umede, cu prize pe rădăcinile copacilor și locuri destul de strâmte pe unde te poți strecura. Pe unele porțiuni nici lanțurile montate nu ne-au putut ajuta. Greu, mult prea greu pentru noi. Însă nu voiam să abandonăm. Nu noi. Noi putem!
Ne-am tras răsuflarea și am pornit iar urcarea în forță. Ajunși la o altitudine considerabilă, am putut admira crestele Craiului de care te îndrăgostești pur și simplu și te face să uiți cât de dificil este traseul.
După o oră și 15 minute iată-ne ajunși la Refugiul Speranțelor. Panorama asupra Pietrei Craiului îți taie răsuflarea. Am poposit aici vreme de mai bine de jumătate de oră, timp în care am mâncat și am făcut multe poze. Pe indicatorul montat lângă refugiu scria că până pe Vârful Ascuțit mai avem 2 ore și jumătate, chiar 3 ore. Traseul continua pe Brâul Ciorânga. Așadar de aici începe brâul? Noi care am crezut că trecusem de el, că îl parcursesem deja! Urcuș, lanțuri, grohotiș, mult grohotiș, pante abrupte. Am avut parte de toate pe întreaga lungime a traseului până aproape de Vârful Ascuțit. Am străbătut și porțiuni cu jnepeniș dar în mare parte ne-am cățărat la propriu pe stânci.
Am ajuns într-o porțiune a traseului de unde se poate vedea o parte din Creasta Nordică a Pietrei Craiului, către Vf. Padina Popii. Traseu de creastă pe care urma să-l parcurgem odată ajunși pe Vârful Ascuțit.
În mai puțin de 2 ore și jumătate de la Refugiul Speranțelor, am ajuns pe Vârful Ascuțit care are o înălțime de 2133 m conform indicatorului. De aici, un pic mai în jos se poate vedea Refugiul Ascuțit - Carol Lehman (2047 m alt.) de unde pornesc trasee spre Cabana Curmătura (în jos) sau spre Vârful La Om către Creasta Sudică a Pietrei Craiului (4-5 ore de mers, vârf pe care urmează să-l cucerim într-o zi 😁).
După un popas binemeritat și o cafea cu priveliște, am pornit spre Vf. Padina Popii, ca de acolo să începem coborârea spre Refugiul Diana.
Traseul pe creasta munților până pe Vf. Padina Popii este unul spectaculos de-a dreptul.
Cu toate că pe indicatorul montat la Refugiul Ascuțit scria că vom face 2 ore, am ajuns pe Vf. Padina Popii, care are o înălțime de 2013 m, după o oră pe un traseul de creastă însă și cu porțiuni destul de abrupte prevăzute cu lanțuri și multe zone cu jnepeniș. Vremea a ținut cu noi și am putut admira împrejurimile. Toată creasta Munților Piatra Craiului, Piatra Mică, Piatra Mare, valea împădurită către Cabana Curmătura, Șaua Padinii Închise. Frumuseți ale naturii!
De pe Vf. Padina Popii am pornit pe traseul marcat cu triunghi albastru către Refugiul Diana. Din Șaua Padinii Închise, mai precis de la Strunga Izvorului am pornit pe traseul marcat cu bandă albastră, traversând jnepenișul care s-a dovedit a fi destul de dificil de traversat, am ajuns pe la Izvorul ”La Găvan” urmând apoi traseul pe Brâna Caprelor, pe un teren accidentat, plin de grohotiș și pericole la tot pasul. Coborârea pe Brâna Caprelor ni s-a părut extrem de dificilă. Peste tot pe unde puneai piciorul pietrele o luau la vale zgomotos. Ne-am ținut de peretele stâncii în speranța că se va termina porțiunea de grohotiș și avea să se ivească traseul prin pădure către refugiu.
Pe traseul însă ne-am întâlnit cu capre negre parcă mirate de prezența oamneilor pe acolo. În urma noastră, până în Strunga Izvorului, lăsasem câteva grupuri. Se pare însă că aleseseră traseul celălalt. Eram singurii nebuni pe Brâna Caprelor. Cu ochii la caprele negre am pierdut din vedere marcajul. Când am realizat că nu se mai vede nici urmă de marcaj, am decis să ne întoarcem până dăm de ultimul marcaj și de acolo să urmărim direcția lui. După câteva minute bune de urcat am găsit marcajul traseului care se îndrepta spre o zonă de jnepeniș. Am crezut că lăsăm în urma panta plină de grohotiș și că traseul urma să fie unul ușor până la Refugiul Diana. Ne-am înșelat. Din nou grohotiș.
După două ore am ajuns la Refugiul Diana care se află la o altitudine de 1480 m. Aici ne-am tras răsuflarea preț de câteva minute în care am și mâncat. Grupurile de drumeți coborau pe traseul opus față de cel pe care coborâserăm noi. Am aflat de la ei că traseul fusese la fel de dificil ca cel pe care venisem. Se pare că și mai lung de vreme ce au coborât după noi.
De la Refugiul Diana am pornit pe traseul marcat cu triunghi galben spre Cabana Plaiul Foii, coborând prin pădurea destul de abruptă. În aproximativ o oră eram în poiana din apropierea Cabanei Plaiul Foii. Traseul pe care îl ratasem dimineața la plecare.
Traseu parcurs de noi:
URCARE: Cabana Plaiul Foii - Padina lui Călineț - Refugiul Speranțelor - Brâul Ciorânga - Vârful Ascuțit. Marcaj Triunghi Roșu. Timp: 5 ore. Traseu dificil!
COBORÂRE : Refugiul Ascuțit - Vf. Padina Popii (marcaj Punct Roșu), timp 1 oră. Vf. Padina Popii - Șaua Padinii Închise până la Strunga Izvorului (marcaj Triunghi Albastru), timp 15-20 min. Strunga Izvorului - Brâna Caprelor pe la izvorul ”La Găvan” - Refugiul Diana (marcaj Dungă Albastră), timp apox. 2 ore. Refugiul Diana - Cabana Plaiul Foii (marcaj Triunghi Galben) Timp: 1 oră. Porțiuni dificile pe Brâna Caprelor!
Total timp scos de noi cu pauze de mese și multe poze: 10 ore.
Poza la finalul traseului.
Mulțumesc Vali și Manuela. Sper totuși că nu m-ați înjurat prea tare că v-am purtat pe un așa traseu!
Data viitoare alegeți voi traseul.
Comentarii
Trimiteți un comentariu