Day trip în Munții Siriului. Lacul Vulturilor.



Ce poți face când ai o zi la dispoziție și vrei să ieși din casă pentru a face o plimbare în natură?! Plănuiești o zi în Munții Siriului, județul Buzău, pentru a vedea Lacul Vulturilor sau Lacul fără fund așa cum îl numesc localnicii. 

Am plecat sâmbătă, 14 August 2021 din Focșani eu cu Andreea, fetele Adriana, Manuela însoțite de Vali și Alex, din București, cu punct de întâlnire Buzău. Și cum orice ieșire a noastră nu e lipsită de peripeții, cea de astăzi nu putea începe altfel. Am reușit să ne întâlnim după o jumătate de oră de căutări pe hartă a punctului de întâlnire. Așa suntem noi și ne place de noi așa. Chiar dacă ne supăram pe moment. 

Am pornit pe drumul care ne ducea la destinație în jurul orei 9:00 dimineața. Am fost un pic îngrijorați că nu vom reuși să facem traseul propus și să vedem Lacul Vulturilor. Andreea râdea zicând mai în glumă, mai în serios că vom face și noi un picnic pe la poalele unor dealuri/munți undeva prin Buzău. 

Așa cum spuneam, am pornit de la ieșirea din Buzău spre Vernești, pe drumul către loc. Nehoiu și de acolo către Barajul Siriu, un drum parcurs în aproximativ 2 ore (cu porțiuni de drum pe un singur sens datorită căderilor de pietre).

Ajunși la punctul de placare pe traseul către Lacul Vulturilor, am parcat mașinile pe marginea drumului, cu toate că GPS-ul ne punea să traversăm podul/puntea din imagine pentru a ajunge la Cabana Valea Neagră, de unde începea traseul marcat cu linie roșie.


Am plecat pe traseu cu pornire de la Cabana Valea Neagră, urmând următoarele marcaje:
Bandă roșie: Cabana Valea Neagră - Poarta Vânturilor (2 ore și jumătate - pentru noi știam ca va dura mai mult 😃);
Punct roșu: Poarta Vânturilor - Lacul Vulturilor (30 min.)

    

Am parcurs traseul până la platoul unde am dat de o stână, traseu care s-a dovedit a fi unul destul de greu de urcat pe drumul forestier, datorită pantei destul de anevoioasă, dar și datorită aerului destul de umed și un soare arzător. (sunt multe porțiuni de mers prin soare până la intrarea în pădure). Traseul până la platou nu ne-a dat peste cap la capitolul peisaj, însă de la stână, unde ne-au lătrat niște dulăi care își apărau teritoriu, traseul a fost unul frumos, și destul de ușor de parcurs.


 
După pauza de masă, am continuat traseul prin pădure spre Poarta Vânturilor. Pe traseu am găsit afine.

 

 

Poarta Vânturilor

Poarta Vânturilor

De aici am pornit către Lacul Vulturilor, prin soare, pe un drum prăfuit timp de 30 minute.


Și iată-ne ajunși la Lacul Vulturilor. Aici multă lume. 


Am coborât spre lac pentru câteva poze și să ne odihnim un pic.



 

 
Monument ridicat în 2018 în memoria eroilor căzuți pe aceste meleaguri la 1918.





Am pornit înapoi pe același traseu către punctul unde am lăsat mașinile, cu o pauză de masă în jurul orei 19:15. Traseul la coborâre pe panta abruptă a fost destul de solicitant, însă la ora 19:40 am ajuns la Cabana Valea Neagră, unde pe valea răului Buzău erau amplasate corturi și grătarele turiștilor sfârâiau. Nu mai spun de muzica din boxe 😖 .
În jurul orei 20:00 ne-am despărțit de gașca din București și Vâlcea, pornind spre Focșani.



Lacul Vulturilor, denumit și Lacul Fără Fund este un lac periglaciar aflat în Munții Siriului, la o altitudine de 1420 m, în apropierea localității Gura Siriului, com. Siriu, jud. Buzău. Adâncimea sa maximă este de 2.5 m.
Lacul se găsește pe partea estică a versantului Mălâia, Munții Siriului. Cele două nume ale acestui lac provin din două legende. I se spune Lacul Vulturilor deoarece aici, conform unei legende consemnată de Alexandru Vlahuță în cartea sa România pitorească, lacul ar fi un loc unde vulturii veneau primăvara să-și învețe puii să zboare. Numele de Lacul fără fund provine dintr-o altă legendă despre un cioban care și-a lăsat turma de mioare, a aruncat bâta în apa lacului și a plecat. după un an de peregrinări, ciobanul și-ar fi regăsit bâta în apele Dunării și mistuit de dorul mioarelor și a locurilor natale, se întoarce acasă. (sursa Wikipedia).

 

 

 

Pe scurt: traseul urmat de noi cu tot cu pauze de masă, de odihnă și de poze a durat circa 9 ore.
Bandă roșie: Cabana Valea Neagră - Poarta Vânturilor (2 ore și jumătate).
Punct roșu: Poarta Vânturilor - Lacul Vulturilor (30 min.)

Mulțumesc gașcă: Andreea T., Adriana G., Manuela G., Vali A., și Alex.

Până data viitoare, să auzim numai de bine!
Vă mulțumesc.



Comentarii

Trimiteți un comentariu