Munții Bucegi. A doua oară pe Vârful Omu în vara lui 2021.
Iată-mă ajuns în Munții Bucegi, pe Vârful Omu pentru a doua oară vara asta! Cine ar fi crezut? Nici măcar eu. Însă atunci când nu-ți faci niciun plan se întâmplă lucruri frumoase și ies cele mai mișto drumeții alături de cei mai faini oameni.
Astfel, ceea ce credeam că va fi doar o ieșire lejeră în trei pe cărări de munte, s-a dovedit a fi una dintre cele mai frumoase drumeții.
Porniți la drum într-o sâmbătă dimineață din București, în data de 21 August 2021, eu împreună Manuela și Vali hotărâsem să urcăm pe Caraiman la Crucea Eroilor Neamului.
Zis și făcut. Iată-ne ajunși pe Transbucegi către Cabana Piatra Arsă. Din Sinaia sunt în jur de 25 de km. până la cabană. Am pornit în jurul orei 9 dimineață către Crucea Eroilor de pe Caraiman, prin spatele cabanei, prin pădurea de jnepeni până la răscrucea către Jepii Mari Bușteni.

De aici am pornit pe traseul marcat cu Bandă Galbenă care duce pe Platoul Bucegi la Babele și Sfinxul. Noi am continuat însă pe traseul marcat cu Punct Albastru către Cabana Caraiman. De la Cabana Piatra Arsă de unde am lăsat mașina, până la Cabana Caraiman am făcut aproximativ o oră.


Cabana Caraiman, situată la o altitudine de 2025 m, oferă o panoramă superbă către culmile din împrejurimi precum și către Valea Jepilor Mici. De aici se poate ajunge în Bușteni pe Jepii Mici (superb traseu), către Platoul Bucegi la Babele și Sfinxul sau către Monumentul Eroilor Neamului (crucea situată la o altitudine de 2291 m.) și Vf. Caraiman (2384 m.).
Am pornit „incursiunea” noastră către Crucea de pe Caraiman în continuarea traseului marcat cu Punct Albastru. Traseul nu este unul dificil, însă necesită încălțări adecvate pentru munte mai ales pe porțiunile unde sunt montate lanțuri de susținere. Pe traseu, care nu durează mai mult de 50 de minute, trebuie să te oprești să admiri peisajul și să faci sute de poze, nu ai cum altfel, chiar dacă nicio poză parcă nu cuprinde toată splendoarea și măreția muntelui. Oriunde privești ți se taie respirația!
Odată ajunși la poalele Crucii parcă totul ți se pare mic. Imensa Cruce care veghează asupra orașului Bușteni are o înălțime de 39,3 metri și o deschidere a brațelor de 15 metri și a fost ridicată între anii 1924-1928 la o altitudine de 2291 metri în apropiere de Vârful Caraiman pentru a cinsti memoria celor 30.000 de militari români căzuți în luptele de pe Valea Prahovei.
După ce am admirat priveliștea de jur împrejur, am pornit către Vârful Caraiman (2384 m.) unde am mâncat un prânz copios făcându-ne planul pentru ce urma să facem.
Vf. Caraiman (2384 m)
Era abia ora 12:00. Prea devreme să ne întoarcem la mașină. Aveam două opțiuni: fie traseul către Platoul Bucegi la Babebe și Sfinxul și de acolo la Cabana Piatra Arsă, fie să pornim pe traseul care duce spre Vârful Omu. Cum pe noi nu ne deranjează să facem de două ori același lucru 😏, cu sclipiri în ochi (cel puțin în ochii mei) am pornit către Vf. Omu. Am întrebat câțiva drumeți cam cât durează traseul până la Cabana Omu. Ne-au spus că în jur de 2 ore și jumătate, poate 3. Ne-am uitat unul la altul: avem timp să-l facem!!! Și-am pornit.
Am urmat traseul marcat cu Cruce Roșie o bună bucată de drum până la intersecția cu traseul marcat cu Bandă Galbenă. Cabana Omu se vedea în zare!
Traseul de la Vf. Caraiman la Vf. Omu este unul mediu și extrem de frumos. Nu la fel și mulțimea de oameni de pe traseu! Total neechipați pentru munte și necivilizați. Multă lume în adidași de stradă, sclipiciuri și alte accesorii total neadecvate pentru munte.
Măreția Munților Bucegi cu peisajele sale superbe oriunde privești a compensat întru totul și nu ne-a dezamăgit!
Vf. Coștila și Releul de televiziune
Până la Cabana Omu am făcut doar 1 oră și 45 de minute! Nu am fi crezut că poate fi parcurs atât de repede. Aici ne-am odihnit cam jumătate de oră apoi am făcut câteva poze stând la coadă în fața cabanei să ne vină rândul.
Am pornit apoi coborârea către Cabana Piatra Arsă pe traseul care duce spre Babele și Sfinxul. Trebuiau bifate! Aici multă lume și mult mai pestriță 😁. După cum se poate vedea în poza cu noi de mai jos.
Așa cum spuneam la început, am urcat pentru a doua oară pe Vf. Omu.
Prima urcare a fost în data de 24 Iulie 2021 împreună cu fetele Andreea T., Adriana G., Manuela G. și prietenul nostru Alin.
Am urcat pe traseul care pornește de la Căminul alpin din Bușteni urmând marcajul către - Poiana Coștilei - Poiana Văii Cerbului - Valea Cerbului - La numărătoarea oilor (Valea Cerbului) - Vârful Omu și retur pe același traseu.
Traseul a fost unul destul de greu, parcurs în 7 ore doar la urcare și aproximativ 5 ore la coborâre, cu multe pauze, însă spectaculos de-a dreptul. Vorba Andreei: „Oare așa arată Raiul!!!”
Pun mai jos câteva poze de pe traseu.
Poiana Coștilei
Valea Cerbului
Vf. Bucura Dumbravă sau Vârful Ocolit (2503 m). Un frate geamăn al Vârfului Omu, aflat la doar cațiva metri de acesta și cu doar câțiva metri mai mic. Vf. ocolit este al doilea vârf ca înălțime din Masivul Bucegi .
Traseul până la Cabana Omu începe cu o cale comună cu drumurile care ajung la Cabana Diham sau Poiana Izvoarelor. Ramificația se realizează în Poiana Pichetul Roșu, denumirea provenind de la fostul pichet de grăniceri care avea acoperișul vopsit în roșu.
Drumul către cel mai înalt vârf din Bucegi ocolește Vf. Gâlma Mare, ceea ce face să nu se simtă dificultatea unei diferențe de nivel (de 1620 m)
Traseul define mai greu pe fosta vale glaciară numită Valea Cerbului.
Ultima porțiune a drumului care duce spre Vf. Omu este cea mai anevoioasă. Pe lângă oboseala care se acumulează, drumul șerpuiește pentru a evita urcarea pieptiș, mult prea dificilă și periculoasă.
Finalul este însă unul care îți taie respirația și face să merite tot efortul depus.
Ce experiență am avut atunci!! Mulțumesc gașcă!!!!!
Până data viitoare, să auzim numai de bine!
Vă mulțumesc.
Comentarii
Trimiteți un comentariu